Ajka kristály Plusz, videóval

Ajka kristály Plusz, videóval

Sziasztok!

Hadd reklámozzam egy kicsit az ajkai kristály manufaktúra termékeit, csodálatosak!

 

Olyan több rétegű úgy nevezett “überfangos” üveggel is kísérleteznek, amit a rómaiak, az időszámítás kezdete utáni 1.2. században találtak fel. Ennek a lényege az, hogy egy színtelen réteg üveget belemártanak színesbe. Ez az úgy nevezett überfang. A fordítottja az, amikor egy színes rétegre visznek fel színtelen réteget. Ezt nevezik innenfangnak.

 

Ha megnézitek azokat a videókat, amiben az üvegfúvás munkamenetei mutatkoznak be, akkor látjátok, hogy először egy kis adag forró üveget vesznek egy fúvócső végére, amit hengergetnek, újból belemártják a forró üvegolvadékba, majd ezt addig csinálják, ameddig a megfelelő mennyiséget fel nem veszik a fúvócső végére.

Ezután kezdődik a fúvás. A csőbe fújva képezik az üvegbuborékot, “bankát” amit aztán “kanalaznak” vagyis kiegyengetik egy benedvesített gömb alakú kanálban. vagy nedves több rétegű újságpapírban formázzák, simítják

 

A másik lehetőség az, hogy formába fújják, amit ebben a videóban is lehet majd látni. Az Ajka kristály manufaktúra saját esztergált formáiba fújják az üveget. Így a formába vájt alakot veszi fel az üveg. A formában forgatják a buborékot, majd fújják, ezáltal belepréselődik az üveg, és felveszi a fa forma alakját.

Itt láthatjátok az ajkai kristály manufaktúra honlapját:

Kattints és nézd meg itt

Ezt a folyamat, és még más meglepő és elbűvölő munkafázis látható az alábbi videóban

 

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email