Van e az üvegnek “mondanivalója” ? Avagy másolható e a velencei üveg stílus…videóval

Van e az üvegnek “mondanivalója” ? Avagy másolható e a velencei üveg stílus…videóval

A Velencében készült üveg műhelyek a 17. századig, Európa királyi udvarainak szolgáltatták a legvirtuózabb, leglátványosabb exkluzív üveg tárgyakat.Ezek a darabok hihetetlen technikai bravúrral készültek….


Halál büntetés járt azért, ha a TITOK, a velencei üveg titka kikerült a városból

Azok az üveges mesterek, akik elhagyták Velencét valamilyen oknál fogva, ki tudja hogyan és miért, ők elvitték mégis a szakmai titkokat és külföldön is megkezdődött, (persze nem tömeges méretekben) a velencei stílus utánzása.


A stílus jegyeit hordozták ezek az üvegek, de véleményem szerint ez már nem teljesen AZ a stílus volt, amit másolni akartak.


Számomra a velencei stílus egy könnyed, hihetetlenül feltűnő, vicces, és főleg elkápráztatásra, lenyűgözésre szánt stílust jelent. Ez akar lenni, ez a mondanivalója, a célja mindenek felett. Ez a cristallo stílus, ami a teljesen átlátszó üveget jelenti. A cristallo üveget egy fajta abszolút átlátszatlan fehér, zöld, piros, vagy kék üveggel “lattimoval” (opál, opak üveg) díszítettek különböző elképesztő technikákkal

A “vetro filigrana” üvegeket úgy csinálták, hogy “lattimo” vékony üveg csöveket olvasztottak a cristallo falába. 3 módját mondom el most Neked

Vetro a fili: párhuzamosan hengerelik fel a forró üveg buborékra a színes vékony üveg csíkokat, amik legtöbbször fehérek.

Vetro a retorti: csavart üveg szálakat esetleg sima üveg szálakkal felváltva, ráolvasztják az üvegbuborékra majd ismét belemártják a forró üvegbe, majd fújják….gyönyörű és bonyolult mintázatokat tudtak/tudnak így készíteni..

Vetro a reticello: Keresztben olvasztott szálas üveg, kis négyzethálóiban üvegbuborék zárvánnyal.

 

 

A mai üvegművesek is készítenek ilyen technikával üvegeket. Szerintem a velenceinek így sincsen párja. A cristallo stílus gyönyörű áttetsző, vékony falú és elképesztően kecses,  bolondulásig kacskaringós és szédítően díszített vékony üveg, ami szinte megszólal, szinte mindig nevethetnékem van, ha ezekre a múltbéli eredetű tárgyakra nézek.

Nézzétek ezeket a mai képeket, nekem nincsen nevethetnékem, bár biztosan nagyon profi, nekem ezek a színek elnehezítik az üvegeket, nekem ezek a színek konyhaivá, műanyaggá teszik a különben szép, bár a velencei üveg forma, fantázia világához nem hasonlítható stílusú poharakat… KATT IDE ROBERT DANE HONLAPJÁHOZ :

Robert Dane velencei stílusú poharak
Robert Dane velencei stílusú poharai

 

A következő videóban egy szintén amerikai művész vetro a reticello stílusú üveget gyárt, és megint csak úgy érzem, ez már nem AZ de azért gyönyörű és nagyon profi

Kattints ide és nézd meg, hogyan készül a reticello, Hermann Lunn mester keze alatt

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email