Hogyan is készülnek az agyagmagra forgatott üvegcsék, valamint mi fán is terem az egyiptomi üvegpaszta.

Hogyan is készülnek az agyagmagra forgatott üvegcsék, valamint mi fán is terem az egyiptomi üvegpaszta?

Egyiptomban, ie: 4000 körül nem volt még igazi üveg, hanem egy olyan anyagot használtak, ami átmenet volt a kerámia és az üveg között, amit ha túlhevítettek, üvegszerűvé vált, és a felülete fényes lett mázazás nélkül is! Ez az üvegpaszta. Kisebb szobrokat, gyöngyöket készítettek belőle, amuletteket, illatszeres üvegcséket.

Hogyan készült az agyagmagra forgatott üvegedény?

Kb 1500 körül már alkalmazták ezt a technikát az üvegkészítésben. Vas, vagy bronz rúd végére, agyagból, homokból készítettek egy formát, amit belemártották a forró,folyékony üvegbe! Ezt követően kő, vagy vaslapon hengergették ezt a még forró anyagot, majd ismét belemártották és ismét hengergették, így lett egyenletes a felülete. Lehűlés után simára csiszolták, majd forró üvegszálat tekertek rá a felszínére, körkörösen spirálisan. (ez a spinolás) A még forró szálat”fésülték” tehát úgy húzták, hogy egy érdekes, cikcakkos mintázat alakult ki, majd ismét hengergették, ezzel belesimult a díszítés az edény falába. Lehűlés után kikaparták belőle az agyagot! Ezt az eljárást, csak kicsi üvegtárgyakon tudták alkalmazni, a hőtágulás problémái miatt – Ha az üveg túl gyorsan hűl ki, akkor megreped, eltörik. A kisebb felületeken ez a probléma nem áll fenn. A kicsi illatszeres üvegcséket, szemfestékek, kozmetikumok, illatos olajok tárolására használták.

Szeretném, ha ti is látnátok ezt az igazán érdekes videót amiben bemutatják az agyagmagra forgatott üveg készítést. Remélem hamarosan meg tudom mutatni nektek!

Nézd meg most Tutanhamon fáraó arany és üvegpaszta berakásos képét.

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email