Az üveg véletlen feltalálásának legendája, avagy miből készül az üveg?

Az üveg véletlen feltalálásának legendája, avagy miből készül az üveg?

Az úgy történt, hogy a főníciai hajósok -(Főnícia a mai Libanon területe, és még egy-egy rész, a mai Szíria, Izrael, Palesztína területéből)- egyszer Szíria partjainál kikötöttek hajóikkal, mert vihar tombolt a tengeren. A parton tüzet gyújtottak főzéshez, de nem volt mivel alátámasztani az edényeket, így a szállítmányban lévő szóda tömböket használták erre a célra. A tűz, a forróság a parti homokot összeolvasztotta a szódával, és addig nem látott áttetsző anyag, test keletkezett.

Az első üvegek, üveg edények úgy készültek, hogy (ie.1500 körül) agyagból, homokból készült formát készítettek, és ezt belemártották a forró, folyékony üvegbe, majd vékony forró üvegszálat csavartak a felületére díszítésnek. Ezután ezt a díszítést fésüléssel cikkcakkossá tették. Amikor lehűlt az üvegedényke, akkor a belül lévő agyagot kikaparták belőle.

Az üveget homokból, mészből és szódából készítették.

Különböző anyagokat használtak színezéshez: rézzel, türkiz és világoskék színt, kobalttal sötétkéket, mangánnal sárgát, vagy bíbort, antimonnal opak, vagyis átlátszatlan sárgát, világos narancsszínt, vagy fehéret, és vassal világoskéket, palackzöldet, borostyán barnát, vagy feketét. Ha színtelen üveget akartak, akkor csak a vassal nem szennyezett kvarchomokból tudták előállítani, de nem a mai tisztaságú színtelen üvegeket kell itt elképzelni! Inkább egy, a fényben valamennyire áttetsző anyagot.

 

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email