Tudtátok, hogy az obszidián tulajdonképpen üveg? Mégpedig természetes üveg!

Tudtátok, hogy az obszidián tulajdonképpen üveg? Mégpedig természetes üveg!

Helló!!

Tudtátok, hogy az obszidián hogy jött létre? A vulkánkitörésekkor keletkező láva nagyon lassan hűl ki, ekkor minden rendben, kristályosodik. De ha vízzel érintkezik akkor ott az a felület hirtelen hűl ki és üvegszerű amorf szerkezet alakul ki! Ez az obszidián. Magyarországon Tokaljhegyalján van a lelőhelye. Egyébként még Észak Amerikában, Mexikóban, és az európai országok közül Skóciában és Olaszországban.

A tektitek nagyon izgalmas anyagok, természetes üvegek ezek is. A keletkezésük eléggé misztikus: meteoritbecsapódáskor jönnek létre. Ami érdekes, és titokzatos, hogy egyes tudósok azt mondják, hogy a tektitek földi eredetűek, mivel ugye a Földdel ütköztek/ütköznek, míg mások állítják, hogy esetleg más égitestekről, (pl a Hold) származnak.

Fulguritok vicces külsejű anyagok, mint ha valami tengeri élőlények lennének. Úgy keletkeznek, hogy a villám belecsap a száraz homokba. Függőleges üveges csövek keletkeznek, amik kicsit valami elhagyott tengeri csigaháznak néznek ki szerintem, de csak akkor, ha nem több méter hosszúak, mert olyan is van! Másrészt a villám belecsap egy kemény kőbe aminek a felülete olyan lesz, mintha zománcozták volna! (Alpok)

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email