Ajka kristály Plusz, videóval

Posted on

Ajka kristály Plusz, videóval

Sziasztok!

Hadd reklámozzam egy kicsit az ajkai kristály manufaktúra termékeit, csodálatosak!

 

Olyan több rétegű úgy nevezett “überfangos” üveggel is kísérleteznek, amit a rómaiak, az időszámítás kezdete utáni 1.2. században találtak fel. Ennek a lényege az, hogy egy színtelen réteg üveget belemártanak színesbe. Ez az úgy nevezett überfang. A fordítottja az, amikor egy színes rétegre visznek fel színtelen réteget. Ezt nevezik innenfangnak.

 

Ha megnézitek azokat a videókat, amiben az üvegfúvás munkamenetei mutatkoznak be, akkor látjátok, hogy először egy kis adag forró üveget vesznek egy fúvócső végére, amit hengergetnek, újból belemártják a forró üvegolvadékba, majd ezt addig csinálják, ameddig a megfelelő mennyiséget fel nem veszik a fúvócső végére.

Ezután kezdődik a fúvás. A csőbe fújva képezik az üvegbuborékot, “bankát” amit aztán “kanalaznak” vagyis kiegyengetik egy benedvesített gömb alakú kanálban. vagy nedves több rétegű újságpapírban formázzák, simítják

 

A másik lehetőség az, hogy formába fújják, amit ebben a videóban is lehet majd látni. Az Ajka kristály manufaktúra saját esztergált formáiba fújják az üveget. Így a formába vájt alakot veszi fel az üveg. A formában forgatják a buborékot, majd fújják, ezáltal belepréselődik az üveg, és felveszi a fa forma alakját.

Itt láthatjátok az ajkai kristály manufaktúra honlapját:

Kattints és nézd meg itt

Ezt a folyamat, és még más meglepő és elbűvölő munkafázis látható az alábbi videóban

 

Hozzászólás